Священник вiдвiдав Сумський обласний центр служби кровi

З благословення архiепископа Сумського i Охтирського Євлогiя, керiвник вiддiлу по спiвпрацi з медичними установами, протоiєрей Василiй Коровець   вiдвiдав Сумський обласний центр служби кровi.

«Радійте життю!» – просять донорів онкохворі діти.
У Сумському обласному центрі служби крові регулярно проходять благодійні акції, в ході яких донори безкоштовно здають кров на користь онкохворих дітей. Адже вони розуміють, яку важку боротьбу за життя ведуть ці діти, яке фінансове і моральне навантаження несуть їх батьки. І хоча ніхто з донорів не знає, кому конкретно переллють його кров (це заборонено законом), вони можуть бути впевнені: їх маленькі реципієнти їм щиро вдячні.
Щоб донести хоча б частинку цієї вдячності і теплих почуттів до тих, хто рятує життя, пацієнти онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні підготували для них приємний сюрприз. 15 грудня на другому поверсі СОЦСК відкрилася виставка їх малюнків з побажаннями донорам під загальним гаслом «Радійте життю!». Звідки взявся такий лозунг, і як маленькі пацієнти лікарні готували свої роботи, розповіла голова громадської організації «Батьки онкохворих дітей» Оксана Смольнікова:
– Колись ми з донькою йшли по вулиці. Була весна, світило сонечко, і Юля бігла підстрибом, радіючи всьому, що бачила. А я йшла, повністю занурившись у свої якісь проблеми, невеселі думки. І Юля сказала мені з докором: «Мамо, ну про що ти думаєш? Життю треба радіти!». Ці прості дитячі слова допомогли мені раптом побачити все по-іншому. Ми забуваємо про саме життя – його радісні моменти, світлі дрібниці, які покращують настрій і дають сили. Ми цього не бачимо, відгороджуючись від цього своїми роздумами. А діти – бачать! І вміють по-справжньому радіти всьому. Так і народилась ідея проекту – послання суспільству від дітей про те, що потрібно радіти кожній миті життя.
Ми місяць працювали з дітьми, які зараз проходять лікування від онкологічних захворювань у відділенні, а також ж тими, хто зараз проходить період тривалої реабілітації вдома і час від часу приїжджає до відділення на обстеження. До проекту долучилися волонтери – учні школи №21 м.Суми. Це була досить важка праця – адже діти в період лікування почувають себе погано, знаходяться в депресивному стані, їм не так просто відчути гарні, радісні емоції і перенести їх на папір. Але це вдалося. І ці творчі заняття були важливою частиною арт-терапії, допомагали дітям боротися. Не останню роль у цьому грало те, що ми створювали малюнки і побажання саме для донорів. Наші діти і їх батьки знають, як важливо, щоб у відділенні онкогематології завжди була кров. Вони розуміють, що в цьому – велика робота центру служби крові і багато доброї волі благодійних донорів. І вони дуже хотіли віддячити донорам своїми роботами. Виставка буде проходити в центрі крові до середини лютого, щоб всі донори встигли її побачити і прочитати адресовані їм побажання.
На відкриття виставки прийшли багато її авторів – ті діти, що проходять період реабілітації вдома, а також їх батьки та школярі-волонтери. Всі вони вперше побачили центр крові, від злагодженої роботи якого ще недавно залежало життя маленьких художників. І для дітей, і для дорослих була дуже цікавою екскурсія та знайомство з працівниками центру.
– Є такий вислів «Життя міняється, і тільки від нас залежить, в яку сторону воно буде змінюватися, – каже головний лікар СОЦСК Світлана Кривцун. – Ми хочемо, щоб воно змінювалося на краще. Від нашої роботи залежить, чи прийде до нас благодійний донор, якими будуть компоненти крові, що потраплять до хворого. Ми турбуємося про донорів і реципієнтів, щоб досягти тієї безпечності препаратів крові, яка є прийнятною на світовому рівні. І я хочу сказати вам спасибі за те, що ви є. Ви вчите нас стійкості. Ми завжди будемо разом з вами, якщо ви будете потребувати нашої допомоги.
Маленькі гості СОЦСК отримали не лише гарні враження, а й солодкі подарунки. А авторів малюнків, які не можуть залишити лікарню, подарунки та святковий концерт чекають через кілька днів – прямо у стінах відділення.
На цьому ж заході було оголошено про старт ще одного спільного проекту – «Місія добра», започаткованого СОЦСК, ГО «Батьки онкохворих дітей» та Сумською і Охтирською єпархією Української православної церкви. Його мета – пропаганда й популяризація благодійного донорства серед православних віруючих.
– Цей проект, що починається сьогодні, покликаний рятувати життя діток і всіх, хто потребує порятунку, – розповів керівник єпархіального відділу по співпраці з лікарськими закладами протоієрей Василій Коровець. – Він дає можливість всім віруючим єпархії не чекати, коли життя подарує можливість допомогти ближньому, врятувати чиєсь життя – а самому стати донором з любові до ближнього. Адже ми знаємо, що всі заповіді можна звести до двох головних: любити Бога і любити свого ближнього. А як можна висловити любов до ближнього краще, ніж врятувавши його життя? Цей проект буде дієвим, ми будемо втілювати його не лише через проповідь, а й особистим прикладом.
Долучитися до проекту «Місія добра» можна за адресою: м.Суми, пров. Громадянський, 2.

(48)

Добавить комментарий